Modena, superbilarnas stad

Om din semestertripp går till Italien i sommar, glöm inte att göra en avstickare till Modena. Detta är superbilarnas hemstad – inom en radie av 10 km hittar du Lamborghini, Ferrari, Maserati och de Tomaso.

Av Marc Sonnery i bearbetning av Bengt Dieden med benäget tillstånd av Tidningen Automobil.

Sen då?

Ta av motorvägen mot Modena Syd och följ skyltarna mot Modena och Maranello. Efter fem kilometer når du ringvägen runt Modena och den hjälper dig att inte köra fel. Kör till vänster och du kommer till Maranello och Ferrari eller kör till höger och du kommer till Modena.

Var ska man bo?

Bortsett från Ferrari händer det inte så mycket i Maranello så det bästa är att bo i Modena. Här finns många hotell som t ex Hotel Canal Grande på Via Canal Grande mitt i den gamla stadsdelen. En riktig tifosi kan naturligtvis bara bo på Hotel Real Fini (tel +39 59 238 091). Det var här som Enzo Ferrari brukade ta sina kvinnliga bekanta för att spendera en kväll i baren och ett ställe dit alla som är knutna till Ferrari brukar övernatta. Man hittar det lätt på Via Emilia helt nära ringvägen. Ta bara till vänster vid trafikljusen när du ser skylten Tele Modena. Inte långt därifrån ligger det något mindre Hotel Daunia, Via del Pozzo 158 (+39 59 371 182). Mycket prisvärt och med egen parkering vid entrén.

Var äter man?

Ristorante Cavallino är Ferraris egen restaurang och ligger mitt emot fabriksportarna. Här är maten utmärkt och vinet man dricker förslagsvis en Lambrusco di Modena av husets egen tappning. Men det finns andra bra matställen också, du är ju i Italien! Precis när man svänger av från motorvägen ligger ett ställe som heter La Busa som är mycket ”lokalt”. I Modenas centrum kan man besöka Uva d’Oro på Piazza Mazzani. Där serveras mycket genuin italiensk mat.

Hur hittar man till Ferrari?

Huvudingången till Ferrari ligger på Via Abetone. Vakterna vid grinden tillfrågas om fabriksvisningar en miljon gånger om året och vanligtvis säger de nej. Men det skadar aldrig att försöka. Annars kan du fortsätta en liten bit längre ner till Via Ascari där du hittar bakvägen. Det är här alla nya Ferrari kommer ut för att få sin slutgiltiga testkörning och där man ibland kan se prototyper slinka ut. Rätt bild här kan betala din semester! Men det kostar både tid och tålamod att vara spionfotograf, glöm inte det! Om du fortsätter Via Ascari kommer du till Ferraris nya vindtunnel vilken lokalbefolkningen döpt till ”Soffan”. Du kommer att förstå varför…

Vad ska man se?

Du får inte missa att besöka Ferraris lilla museum Galleria Ferrari som du hittar om du går till vänster om huvudingången på Via Abetone. Utställningen är liten men alltid mycket intressant. Bilarna här är inlånade och ägs inte av Ferrari. Enzo Ferrari var aldrig den som sparade på något gammalt! Tvärs över gatan hittar du Ferraris egen testbana, Fiorano. Här pågår alltid någonting i synnerhet veckan före Monacos Grand Prix när F1-teamet med säkerhet gör en del tester. Ljudet är öronbedövande och du kan faktiskt höra F1-bilarna hela vägen till Modena, 13 kilometer därifrån…

Souvenirer

Allt handlar om den stegrande hästen i Maranello. På allt från modellbilar till barnkläder finner du den berömda logotypen. Om du vill ha lite gratis underhållning ska du ta av från ringvägen och fortsätta upp i bergen istället för tillbaka till Modena. Detta är vägen där Ferrari gör sina testkörningar och du är garanterad att möta en 360 Modena eller en 550 Maranello här. Dessutom är vägen oerhört vacker och rolig att köra. Hela sträckan är 150 km och går genom den lilla byn Pistoia och sedan tillbaka mot Bologna och därifrån till Maranello.

Maserati

Maserati-fabriken ligger i hjärtat av staden Modena på Via Ciro Menotti. Du kan antingen kika in genom staketet eller också gå upp på den intilliggande bron där man har en utmärkt vy över fabriken där nya bilar kör ut och in. Maserati har också ett litet men intressant museum med några klassiska bilar och motorer. Talar du väl med grindvakterna kan du komma in och se dem. Bilarna du ser här ägs av en man vid namn Matteo Panini. På sin gård utanför stan har han många fler. Fråga vakterna om de vill ringa honom för att bestämma tid för ett besök.

Om du har tid

…gör ett besök hos de Tomaso. Mina gissningar är lika goda som dina om vad som händer på de Tomaso-fabriken just nu. Den ägs fortfarande av Alejandro de Tomaso och ligger i en allt annat än vacker betongbyggnad på Viale Virgilio 42, granne med en supermarket. Men har du tid att åka dit kan du ha turen att få komma in och se en intressant samling gamla de Tomaso-bilar. Den före detta de Tomaso Mangusta tillverkas nu av familjen Quale under namnet Quale-Modena. Även denna fabrik ligger i Modenas närhet. Räkna inte med allt för mycket hjälp att hitta dit från de Tomasos sida, relationerna är lite frostiga just nu. Sedan finns också Bugatti-fabriken i Campogalliano att bese. Det är fortfarande en imponerande byggnad även om det inte finns en enda Bugatti inom synhåll. Fabriken har efter en tid i pastatillverkaren Barillas ägo nu överlåtits på ett modeföretag! Om du vill se en äkta Bugatti EB 110 är bästa tipset att hälsa på hos AutoSpeak på Via Emilia Est 852, några minuters promenad från Hotel Real Fini. AutoSpeak är Modenas största handlare med exklusiva bilar och har en omfattande utställning där du kan träffa på i stort sett allting som rullar fort på fyra hjul.

Djävulen från Sant’Agata

Om du följer skyltarna mot Ferrara och Nonantola kommer du till Automobili Lamborghini i Sant’Agata Bolognese. Här har du största chansen för en fabriksrundtur och om det är din lyckodag även en provtur med Signor Balboni, fabrikens testförare. Det har alltid varit mer okomplicerat att ha med Lamborghini att göra än med Ferrari, så det kan vara värt ett försök.

Ett sista tips

Om du gillar Lamborghini och vill se något alldeles extra ska du fortsätta från Sant’Agata till Ferruccio Lamborghinis son, Tonnio, och hans firma som också heter Lamborghini, men som sysslar med helt andra saker. I kärlek till sin far har han sammanställt ett museum vilket visar pappans liv. Här hittar du hans bilar, hans traktorer och t o m hans helikopter. Eftersom museet inte är öppet för allmänheten gäller det att även här använda sin fantasi. Italien är ett land med mycket flexibla regler…